Er is in Venlo geen mogelijkheid om artikelen over historische en cultuurhistorische onderwerpen te publiceren, constateren Martin Bergevoet, Adri Gorissen, Ragdy van der Hoek en Phil Janssen in 1991. Dus scheppen ze die gelegenheid zelf en komt in februari 1993 het eerste nummer van het kwartaalmagazine De Buun uit.

Een blad dat zes jaar verschijnt en onder meer artikelen afdrukt over de eerste Butterfahrt, veranderingen in het Venloos dialect, de Venlose en Blerickse bierhistorie en de sportkrant Marathon. Bovendien publiceert het magazine interviews met onder anderen dirigent Hein Jordans, regisseur Ben Verbong, schrijfster Marita Mathijsen en architecte Jeanne Dekkers. Regelmatig verschijnen er specials, onder meer over proza en poëzie in Venlo, kunstenares Giselle Kuster, het 50-jarig bestaan van de Venlose Amateur Fotografen Vereniging en monumentale scholen in Venlo.

Na zes jaargangen besluiten redactie en bestuur van de Buun van het kwartaalmagazine een jaarboek te maken. Een jaarboek dat veel breder van opzet is, over meer onderwerpen bericht en niet alleen maar als podium voor regionale auteurs fungeert. In 2000 verschijnt het eerste exemplaar en inmiddels zijn er zestien van de drukpers gerold. Jaarboeken die steeds betere en vaak spraakmakende artikelen bevatten (denk aan die over de historie van de Venlose kraakbeweging en de oorlogsstukken van Gerrit van der Vorst) en fantastisch fotowerk (sinds enkele jaren full colour). Daardoor is de Buun niet meer weg te denken als chroniqueur van het leven in Venlo.

Het bijzondere aan het jaarboek is dat het geheel door vrijwilligers wordt gemaakt en tal van  bereidwillige subsidiegevers en sponsoren in de gemeente Venlo telt die het verschijnen mede mogelijk maken. Samen zorgen zij ervoor dat de Buun al bijna 25 jaar bestaat en nog elk jaar beter wordt.

Mark Wienen, redacteur


Volg Mark Wienen