PREVIEW BUUN 2020 / Oudste foto’s van Venlo belicht

Ze zijn binnen, althans op 18 oktober is er een mondelinge overeenkomst over de aankoop van de 21 oudste foto’s van Venlo, daterend uit september 1858 en gemaakt door de militaire arts Toon Bauduin (1820-1885).

Platen vooral van het stadhuis aan de Markt en de omgeving daarvan, zoals de Gasthuisstraat en de Vleesstraat. De gemeente Venlo heeft het schrift met de foto’s (en nog veel meer exemplaren uit andere plaatsen) weten te kopen van kunsthistoricus en fotokenner Flip Bool, die het in 2011 vond in een Haarlems antiquariaat.

De aankoop is voor Buun-redacteur Adri Gorissen reden om de beginjaren van de fotografie in Venlo te belichten in een artikel. Met aandacht voor fotografen als Julius Perger (die de bouw van de Maasbrug in 1865 in beeld bracht), Johan Peter Uijtterbroeck (die portretfoto’s van Venlonaren maakte, maar ook beelden van de ontmanteling van de vesting) en Jean Terhell (specialist in portretfoto’s, onder andere ingekleurde exemplaren van Jocus-prins Jos van Wessem uit 1878).

PREVIEW BUUN 2020 / Oudste foto’s van Venlo belicht

Lees het artikel in het op 15 november verschijnende nieuwe jaarboek Buun 2020!

Adri Gorissen

Adri Gorissen

redacteur


Adri Gorissen (1955) is journalist en schrijver. Hij heeft diverse boeken op zijn naam staan, zoals het Limburgs Literatuur Lexicon (2007) en Een Noorse liefde (2012). Hij werkt aan een historische roman over hertog Reinoud II van Gelre en aan een studie over architecten Johannes en Jules Kayser.

Meer artikelen van Adri Gorissen