Buun 2007

Buun 2007 is een bijzondere editie. Waarom bijzonder? Het is niet onze eigen verdienste, althans niet op de eerste plaats, en daardoor eenvoudiger om hier op te schrijven.
Het is vooral te danken aan ons hoofdonderwerp: Venlo. De stad is in een vloed van ontwikkelingen terechtgekomen. Veelbelovende ontwikkelingen, maar de toekomst is nog ongewis. Venlo staat – zo is de overtuiging van de redactie – op een kruispunt. Aan de ene zijde ligt de aloude weg van de gezellige provinciestad, aan de andere zijde de nieuwe weg, naar een stad van de wereld. Zo simpel als deze metafoor is het natuurlijk niet, maar het biedt wel duidelijkheid. Het gaat om een cultuuromslag van ‘lol en plezeer’ naar ‘bravoure en dynamiek’. Daarom dat extra woord hierboven.
De volgende reden is dat we er in geslaagd zijn dit momentum te vertalen in journalistiek. Zie bijvoorbeeld de diepgaande interviews met Rick Vercauteren, directeur van Van Bommel van Dam en Marcel ‘t Sas, directeur van Theater de Maaspoort: nieuwe culturele roergangers die voorop gaan in de veranderingen. Of het interview met de architect Jo Coenen die met de Maasboulevard een nieuw gezicht geeft aan het centrum van de stad. Of lees het artikel waarin deze vele culturele ontwikkelingen als een panorama worden geschetst.
Venlo is een stad in beweging. Kijk alleen al naar de vele scholen die op dit moment drastisch verbouwd worden. Fotograaf Jacques Peeters legde de laatste momenten vast van gebouwen waar velen hun jeugd hebben doorgebracht. We hebben een aantal mensen gevraagd om hun herinneringen hieraan op te schrijven; ze staan verspreid door dit jaarboek.
Deze Buun toont een mooie dwarsdoorsnede van wat onze regio anno 2006-2007 te bieden heeft. Tegelijkertijd vergeten we niet waar we vandaan komen, waar onze oorsprong zich bevindt: de geschiedenis. Met verhalen die vastleggen wat is geweest, om beter te begrijpen waar we nu staan. Het mooiste voorbeeld is het artikel van Jacq Grubben, die een levendig portret schreef van zijn jeugd aan de Blerickse kant van de Maas. Het leven van tieners vele decennia terug in de tijd blijft nu voorgoed bewaard tussen de kaften van deze editie. Zo ook het conflict begin vorige eeuw rond de architect Berlage; het doet in veel denken aan de huidige strijd rond bouwmeester Coenen, waarmee we terug zijn bij het begin.
Dit en veel meer is opgenomen in de Buun, die wij dus als bijzonder kwalificeren. Dat laatste doen we ook omdat we geen zin meer hebben in die eeuwige bescheidenheid waar deze regio van oudsher zo bekend om staat. We willen een beetje voordoen, hoe het ook gezegd kan worden. Met zichtbare trots, zonder overdrijving.
Sinds 1993 bericht het tijdschrift over de cultuur en de geschiedenis van Venlo en omgeving. Redacteuren kwamen en gingen, maar lange tijd was er een harde kern, gevormd door hoofdredacteur Adri Gorissen, Koen Eijckhout en Tilly Eijckhout-Deneer. Begin dit jaar besloten ze alle drie om te stoppen. Dat gebeurde om persoonlijke redenen. Alle drie zijn ze van grote waarde geweest voor de Buun. Ze hebben niet alleen het fundament gelegd, maar vervolgens ook het huis er op gezet, heel gestaag over een periode van vijftien jaar. Het niveau dat we hebben bereikt, was ondenkbaar geweest zonder hen. Vanaf deze plaats een woord van dank.

De redactie

Buun 2007

94-jarige kunstenares Gisèle van Waterschoot van der Gracht
Thijs Lenssen

Schoolherinnering: Het trappenhuis
Daan DoesborghBericht

Muzikant en documentairemaker Leon Giesen
Guus Benders

Fotoreportage middelbare scholen
Jacques Peeters

Verhalen achter kruisen en wegkapellen in Maasbree
Frits Wijnen

Schoolherinnering: My hero
Thuur Michels

Culturele ontwikkelingen Venlo
Ruud Linssen

Vooropleiding Dans in Venlo
Kees Verbeek

Wiel Teeuwen, oud-manager VVV
Marcel Abrahams

Schoolherinnering: Verliefd op het Marianum
Pascalle Mansvelders

Limonadefabriek Snelle Sprong in Tegelen
Jo Bongartz

Glas-in-loodrestaurateur Ton van Hal
Pascalle Mansvelders

Architectenstrijd in Venlo rond Berlage
Mariet Verberkt

Schoolherinnering: De eerste dag
Gerard van den Hombergh

Rick Vercauteren, directeur Museum van Bommel van Dam
Pascalle Mansvelders

Schoolherinnering: Feniksen
Ger Huijs

De passie van fotograaf Hans van de Beele voor zwart-wit
Koos van den Kerkhof

Prozaverhaal: De dag dat ik de wereld redde
Huub Beurskens

Schoolherinnering: Entre-nous
Thijs Lenssen

Filmer Pieter Kuijpers
Twan Meuse

De moord op Veldenaar Coen Beeker en andere verhalen over missionarissen
Theo Laumans

Jonge designer Kim van Bakel (2)
Jan Brouwers

Gesprek met theaterdirecteur Marcel ‘t Sas
Jan Brouwers

Gedicht voor Leo Stappers (1948-2006)
Ruud Linssen

Beeldend kunstenaar Monique Camps
Pascalle Mansvelders

Schoolherinnering: Vijftiger jaren
Evert Arthur Thielen

Een woningstichting en monumenten in Venlo
Ragdy van der Hoek

Portret geograaf Arthur Steegh (1946-2005)
Koos van den Kerkhof

Gesprek met rentmeester Frans Holla
Thijs Lenssen

Schoolherinnering: Een overweging
Berry van der Vorst

Jeugdherinneringen aan de Maas in Blerick
Jacq Grubben

Schoolherinnering: Du
Thijs Lenssen

Architect Maasboulevard Jo Coenen
Ruud Linssen