Buun 2005

Wanneer we even stilstaan bij het uitbrengen van het jaarboek Buun 2005 – het zesde alweer – dan zijn er twee bijzonderheden te melden.
De eerste bijzonderheid is dat Buun 2005 het allerdikste jaarboek tot nog toe is. Liefst 288 pagina’s telt deze nieuwe uitgave, terwijl het oude record op 224 bladzijdes stond. Voor die 64 pagina’s extra betaalt u echter geen cent meer, de prijs in de losse verkoop blijft gewoon gehandhaafd op 15 euro. Degenen voor wie dat een rotzorg is, met andere woorden degenen die het om de inhoud gaat, kunnen gerust zijn. Buun 2005 bevat weer de vertrouwde mix aan onderwerpen, van architectuur tot literatuur, van muziek tot sport en van geschiedenis tot beeldende kunst.
Een zwaartepunt in dit jaarboek vormen artikelen over gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Het is in 2005 immers zestig jaar geleden dat die oorlog eindigde. De periode 1940-1945 wordt op diverse manieren belicht. Door het publiceren van herinneringen van heel gewone mensen aan de manier waarop zij die oorlog doorkwamen en door het beschrijven van opmerkelijke gebeurtenissen en facetten uit die tragische jaren. Samen vormen die artikelen een geheel eigen bijdrage aan de geschiedschrijving van Venlo en omgeving in die periode.
Een tweede bijzonderheid is dat het jaarboek Buun voortaan tegelijk wordt uitgebracht met een kunstmap. In die map – de Buun Suite genaamd – zit werk van kunstenaars die in het jaarboek worden belicht of die er hun werk in tonen. Op die manier krijgt dat werk extra aandacht en kunnen wij bovendien de lezer van het jaarboek in de gelegenheid stellen om goedkoop werken van regionale kunstenaars aan te schaffen. Meer over dit unieke project leest u op de eerste bladzijdes van het jaarboek.

De redactie

Buun 2005

Buun Suite 1

ABCdarium 1

Gijs Nass

Het Venlo Incident

Jack Poels

Indo-rock in Venlo

ABCdarium 2

Historie Lucker

Blerickse spoorwegwerkplaats

ABCdarium 3

Herinneringen Mia van Soest

Celliste Hanneke Roggen

ABCdarium 4

Pascalle Mansvelders

Venlose hulp voor Senegal

ABCdarium 5

De eierjongens uit Maasbree

Gedichten door Peter Winkels

Vooral geen nonnen
Verhaal door Jo Wijnen

Gedichten door Herman Verweij

Bezoek van de boze
Verhaal door Kees Verbeek

De Venlose bioscoopoorlog

ABCdarium 6

Dagboek van oud-oom Ruud

ABCdarium 7

Pand in den gouden Appel

Arno Adams

ABCdarium 8

De familie Jordans

Maarten Vijgenboom

ABCdarium 9

Venlose Amateur Fotografen Vereniging

Kerstmis in alle facetten

ABCdarium 10

Het verhaal van Hans Jonas

Hans Thijssen

Herinneringen Louis Orval

De geschiedenis van het Bondsgebouw

ABCdarium 11

Interview Willem Kurstjens

ABCdarium 12

De Venlose muntkwestie