Buun 2003
Buun 2003 – Wanneer iemand ons een decennium geleden zou hebben gezegd dat we het als redactie en bestuur van de stichting die de Buun uitgeeft tien jaar zouden volhouden, dan hadden we het waarschijnlijk niet geloofd. We begonnen toen immers aan een ongewis avontuur en zouden met enkele jaargangen al tevreden zijn geweest. En er waren sceptici genoeg die ons fijntjes lieten weten dat er eerder soortgelijke initiatieven waren, die óf niet echt van de grond kwamen óf maar even standhielden.
De kiem voor de Buun werd meer dan elf jaar geleden gelegd. In de koffiekamer van het Venlose gemeentearchief zaten enkele amateur-historici en hobbyschrijvers bijeen en klaagden over de geringe publicatiemogelijkheden voor hun verhalen. Plots zei een van hen: dan creëren we die mogelijkheid toch zelf. Die uitspraak leidde er na heel wat avonden vergaderen uiteindelijk in februari 1993 toe dat het eerste nummer van De Buun gepresenteerd kon worden. De naam van het blad was heel bewust gekozen, het moest een podium zijn voor publicisten uit de regio Venlo.
Het eerste nummer van het kwartaalblad telde 32 pagina’s en bevatte onder meer artikelen over het toen nog in oprichting zijnde Limburgs Museum, computerkunst van de Tajiri’s en de fabrieksschoorsteen van de voormalige kleiwarenfabriek Canoy-Herfkens in Tegelen. Vanaf dat eerste nummer hebben redactie en bestuur verder gebouwd, steeds werd het blad beter, zowel qua inhoud als qua vormgeving. Een trend die kon worden voortgezet nadat het kwartaalblad in 1999 werd omgezet in een jaarboek. En ook bij u, de lezer, vielen blad en jaarboek in de smaak. Van het jaarboek 2002, dat liefst 216 pagina’s telde, vonden alle 750 exemplaren hun weg naar u toe.
Met dat uitverkochte jaarboek is het bestaansrecht wel bewezen, zo denken wij. De Buun – nog altijd vooral door onbetaalde vrijwilligers gemaakt – is meer dan alleen een podium voor amateur-historici en hobbyschrijvers geworden. We vertrouwen er dan ook op dat het voorliggende nieuwe jaarboek 2003, dat weer meer pagina’s telt en inhoudelijk nog gevarieerder is dan zijn voorganger, net zo in de smaak zal vallen.
Wanneer iemand ons nu zegt, dat we het nog tien jaar volhouden, is de kans dat we hem geloven een stuk groter dan in 1993.
De redactie

Jan Klaassens, de onverzettelijke
Een biografische schets
De Amsterdamse School in Venlo
Kunstenaar Fons Schobbers
Wandeling 1
Frans Pollux
De revue en de liedjes
Leopold Haffmans
Hoofdredacteur bracht kabinet ten val
Wandeling 2
Joodse stadgenoten
Door de eeuwen heen
Wandeling 3
De stier van Venlo
De historische kern van Tegelen
Wandeling 4
Glaskunstenares Wilmy Peeters
Een interview
Wandeling 5
De schijndoodverklikker van een Venlonaar
Wandeling 6
Nestgeur
Verhaal van Martijn Icks
Roomsoes
Gedicht door Herman Verweij
Multatuli-museum
Interview met Jos van Waterschoot
Huub Beurskens: een katholiek dichter
Een interview
Gedichten Ruud Linssen
Wandeling 7
Fotoverzamelaar Frits Peeters
Wandeling 8
De Waan
Kunst en psychiatrie
Venlo koopmansstad
Parfumeur Theo ten Pierik
Wandeling 9
Erycius Puteanus
Uit de nalatenschap van Eduard Keuller
Wandeling 10
Venlose Amateur Fotografen Vereniging
De reis door de woestijn
Reisverslag Berden-Steylen
Drukkerij Steyl
Wandeling 11
Jan Pieter Goossens
Zeevaartherinneringen
Verdwenen Blerickse boerderijen
Wandeling 12