Buun 2003

Buun 2003 – Wanneer iemand ons een decennium geleden zou hebben gezegd dat we het als redactie en bestuur van de stichting die de Buun uitgeeft tien jaar zouden volhouden, dan hadden we het waarschijnlijk niet geloofd. We begonnen toen immers aan een ongewis avontuur en zouden met enkele jaargangen al tevreden zijn geweest. En er waren sceptici genoeg die ons fijntjes lieten weten dat er eerder soortgelijke initiatieven waren, die óf niet echt van de grond kwamen óf maar even standhielden.
De kiem voor de Buun werd meer dan elf jaar geleden gelegd. In de koffiekamer van het Venlose gemeentearchief zaten enkele amateur-historici en hobbyschrijvers bijeen en klaagden over de geringe publicatiemogelijkheden voor hun verhalen. Plots zei een van hen: dan creëren we die mogelijkheid toch zelf. Die uitspraak leidde er na heel wat avonden vergaderen uiteindelijk in februari 1993 toe dat het eerste nummer van De Buun gepresenteerd kon worden. De naam van het blad was heel bewust gekozen, het moest een podium zijn voor publicisten uit de regio Venlo.
Het eerste nummer van het kwartaalblad telde 32 pagina’s en bevatte onder meer artikelen over het toen nog in oprichting zijnde Limburgs Museum, computerkunst van de Tajiri’s en de fabrieksschoorsteen van de voormalige kleiwarenfabriek Canoy-Herfkens in Tegelen. Vanaf dat eerste nummer hebben redactie en bestuur verder gebouwd, steeds werd het blad beter, zowel qua inhoud als qua vormgeving. Een trend die kon worden voortgezet nadat het kwartaalblad in 1999 werd omgezet in een jaarboek. En ook bij u, de lezer, vielen blad en jaarboek in de smaak. Van het jaarboek 2002, dat liefst 216 pagina’s telde, vonden alle 750 exemplaren hun weg naar u toe.
Met dat uitverkochte jaarboek is het bestaansrecht wel bewezen, zo denken wij. De Buun – nog altijd vooral door onbetaalde vrijwilligers gemaakt – is meer dan alleen een podium voor amateur-historici en hobbyschrijvers geworden. We vertrouwen er dan ook op dat het voorliggende nieuwe jaarboek 2003, dat weer meer pagina’s telt en inhoudelijk nog gevarieerder is dan zijn voorganger, net zo in de smaak zal vallen.
Wanneer iemand ons nu zegt, dat we het nog tien jaar volhouden, is de kans dat we hem geloven een stuk groter dan in 1993.

De redactie

Buun 2003

Jan Klaassens, de onverzettelijke
Een biografische schets

De Amsterdamse School in Venlo

Kunstenaar Fons Schobbers

Wandeling 1

Frans Pollux
De revue en de liedjes

Leopold Haffmans
Hoofdredacteur bracht kabinet ten val

Wandeling 2

Joodse stadgenoten
Door de eeuwen heen

Wandeling 3

De stier van Venlo

De historische kern van Tegelen

Wandeling 4

Glaskunstenares Wilmy Peeters
Een interview

Wandeling 5

De schijndoodverklikker van een Venlonaar

Wandeling 6

Nestgeur
Verhaal van Martijn Icks

Roomsoes
Gedicht door Herman Verweij

Multatuli-museum
Interview met Jos van Waterschoot

Huub Beurskens: een katholiek dichter
Een interview

Gedichten Ruud Linssen

Wandeling 7

Fotoverzamelaar Frits Peeters

Wandeling 8

De Waan
Kunst en psychiatrie

Venlo koopmansstad

Parfumeur Theo ten Pierik

Wandeling 9

Erycius Puteanus
Uit de nalatenschap van Eduard Keuller

Wandeling 10

Venlose Amateur Fotografen Vereniging

De reis door de woestijn
Reisverslag Berden-Steylen

Drukkerij Steyl

Wandeling 11

Jan Pieter Goossens
Zeevaartherinneringen

Verdwenen Blerickse boerderijen

Wandeling 12