Buun 13 (2012)

Buun 13 (2012) – Buun is een stip op de wereldkaart van publicaties. Er strijken veel bijzondere mensen neer, steeds opnieuw. Allemaal uit Venlo en omgeving. Zo’n vijf jaar ben ik hoofdredacteur geweest. Nu stop ik, het is tijd. Het was een diep genoegen met mensen van zo’n verschillend pluimage en deze kwaliteit van werk. Als hoofdredacteur begon ik toen een oergeneratie van redacteuren vertrok, daaronder Koen Eykhout en Tilly Eykhout-Deneer. Onderschat nooit de diepte van wat Koen niet zegt. Onderschat nooit wat bij Tilly staat geschreven, in haar verhalen.
Na het vertrek hielden we met enkelen de Buun overeind; daaronder Thijs Lenssen als mijn belangrijkste steun. Binnen de redactie hebben we een Brachterbos-lijst. Het zijn nog-niet-geschreven verhalen. De lijst is genoemd naar het gelijknamige bos, waar kort na de oorlog een flinke brand woedde. Het verhaal daarover – van Thijs – bestaat nog steeds uit blanco papier. Niemand worstelt zo stijlvol met zichzelf als hij.
Op een zeker moment liet fotograaf Jacques Peeters weten dat hij er mee ophield; plichtsgetrouw als hij is, had hij al een ver vanger klaar staan: Peter de Ronde. Het is een eer als zulke zwaargewichten jacht maken op een beeld om te zeggen wat jij eigenlijk had willen schrijven.
Daarna haalden we de jonge honden, Johan Hauser, Annemarie Staaks en Guus Benders, binnen. Die vernieuwing brachten, ook van geest. Met soms flinke discussies. En extra journalistieke kwaliteit. Sacha Odenhoven zag het aan, glimlachend, en leverde ondertussen als een stille kracht haar verhalen.
Zij verdwenen weer naar de achtergrond. En toen kwam Frans Pollux. Dit jaar. Tijdens vergaderingen leverde hij, turend op z’n iPhone, drie grote verhalen van eigen hand en een kleine batterij nieuwe schrijvers. Een nieuwe fase is aangebroken, met gloed aan de horizon.
Zonder Frans waarschijnlijk geen nieuwe Buun. Maar – en dit is ernst – dat geldt voor elke redacteur in de afgelopen jaren. Het was soms moeilijk, geloof me. Oprichter Adri Gorissen vertrok, maar is min of meer terug omdat je kennelijk niet loskomt van wat je begint. En zonder Pascalle Mansvelders was ons verslag van beeldende kunst een fletse bedoening geweest; zij is er vanaf de vroegste tijden bij met haar uitzonderlijke stijl. Of neem Marc van de Ven, zonder hem als nieuwe spil van de redactie dit jaar had onze organisatorische chaos ons geheid en definitief om zeep geholpen.
Zonder hoofdontwerper Hélène Hermans, geassisteerd door Frank Backhuijs, hadden onze lezers nu een stapel kopietjes in handen gehad. En dat is geen Buun; die kan alleen bestaan dankzij deze brille van lay-out. En dan heb ik het nog niet gehad over al die andere mensen, die op afstand, buiten de redactie, hun verhalen leveren. Het is een wonderbaarlijke energie die zich steeds verzamelt op die ene stip. Geef er aandacht aan, lezer, want op deze wijze gebeurt het niet vaak op die wereldkaart van publicaties.

Hartelijks,
Ruud Linssen

Buun 13 (2012)

Wat Peter Buwalda schrapte uit Bonita Avenue
Frans Pollux

Dialectrocker Peter Beeker
Frans Pollux

Interview met ontwerpster Kiki van Eijk
Annemarie Staaks

Televisiemaker Maurice Dekkers
Lean Hodselmans

Museum van Bommel van Dam kiest
Thijs Lenssen en Pascalle Mansvelders

Mijmeren over de Floddergats
Jacques-Paul Joosten

De laatste der Engverdi’s
Willem Kurstjens

Cultuurvoorvechter Loek Sijbers en de Floriade
Rob Stikkelbroeck

De sound van Jan Theelen
Ruud Stikkelbroeck

Poëzie
Sasja Janssen

Interview met dichter Sasja Janssen
Ruud Linssen

Ambiorix en ’t Jaomerdal
Frans Pollux

Sylvia Nicolas en Diego Semprun Nicolas
Kees Verbeek

Herinneringen aan Theo Lenders
Pascalle Mansvelders

Hertog Reinald II van Gelre
Adri Gorissen

Oud-VVV-hoofdtrainer Jan Versleijen
Marcel Abrahams

Jacht op asocialen in Tweede Wereldoorlog
Gerrit van der Vorst

Interview met singer-songwriter Ton Engels
Lean Hodselmans

De specials effects van Karl-Heinz Bochnig
Guus Benders

Kloosterlingen uit Steyl
Edmond Staal

Portret van Mike Roelofs
Willem Kurstjens

Gedicht over Mariet Verberkt
Herman Verweij

Op bezoek bij kunstenaar Ben Leenen
Thijs Lenssen

Mooiste archeologische vondsten bij de Maasboulevard
Marc van de Ven

De stad als oppergildemeester?
Ad Bogers

Recreëren aan de spitsstrook
Keesjan van den Herik

Sterrenkok Paul Pollux
Marc van de Ven

Verspreid over de Buun

Maasboulevard
Peter de Ronde