Buun 12 (2011)

Buun 12 (2011) – Deze zomer las ik in de Volkskrant een lovende recensie van de debuutroman van Frans Pollux. Wat me trof was het motief van het boek: Pollux doet een aanval op de vrije markt. Ik moest denken aan die andere Venlonaar, Mark Verheijen. Een van de machtigste liberalen in het land, hij bewaakt juist die vrije markt.
In een flits zag ik ze tegenover staan: Verheijen en Pollux. En van daaruit dacht ik aan Venlo: verdomd, die stad is misschien wel de draaischijf van het land. Voor het moment althans. Een plaats waar alles van een tijd samenkomt. Venlo als vertrekpunt om het verhaal van Nederland anno nu te vertellen.
Ja, er is met deze stad iets bijzonders aan de hand. Wat precies weet ik niet, maar wees gerust: Buun is er bij. Nauwgezet volgen we wat er gebeurt. Wie over vijftig jaar de Buuns uit het begin van de 21ste eeuw leest, leert over een bijzondere fase in de geschiedenis van de stad.
Pollux werd eerder al belicht in een portret (hij behoort nu tot de redactie). In de nieuwe editie komt Verheijen uitgebreid aan bod in een verhaal over een nieuwe generatie die snel invloed verwerft in de stad.
Ook in ruimtelijke zin verschuiven de panelen van Venlo. Zie de Maasboulevard. Ter gelegenheid van de opening van de Maasboulevard brachten we, vooruitlopend op dit jaarboek, onlangs een mini-Buun uit. Met verhalen over de Maas en geïllustreerd door onze vaste fotograaf Peter de Ronde. In deze Buun komt de Maasboulevard opnieuw aan bod, via beelden van kunstenaar John Smets. Jaren achter elkaar stond hij met zijn camera aan de bouwplaats. Het leverde duizenden foto’s op van een stad in beweging. Wij vonden het zo bijzonder, dat we hier een selectie laten zien.
Fotografie krijgt in de hele Buun bijzonder veel ruimte, waarmee we voor het eerst een fullcolourdruk echt uitbuiten. Zo is een serie, verspreid over het jaarboek, gewijd aan de nieuwe voortuin van Venlo. Over verschuivingen gesproken: met de gemeente Arcen en Velden heeft Venlo nu meer evenwicht tussen stedelijke en pastorale landschappen. Daarom ter introductie van Arcen en Velden aan de andere inwoners: de mooiste opnamen van het gebied – in samenwerking met Stichting het Limburgs Landschap – door fotograaf Jacques Peeters.
En dan Q4, een wijk waar veel over te doen is. Midden in de stad, broeiend van activiteit, op weg naar iets nieuws. Peter Beeker maakte het van binnenuit mee, als bewoner. Hij schreef een portret over Q4.
In deze Buun ook aandacht voor de man met een cruciale rol bij de uiterlijke stadsveranderingen: Arnold van Hoof, directeur van Woningstichting Venlo-Blerick. Een uitgebreid interview toont dat Venlo-Noord hem misschien wel het meest raakt.
Bij zijn afscheid als directeur danken we hem voor het vertrouwen. De woningstichting is al jaren onze hoofdsponsor. Als ik hem goed heb begrepen in de vele gesprekken, dan is de cultuur beslissend voor een stad. Mijn antwoord namens Buun: we doen ons best.

Ruud Linssen
Hoofdredacteur Buun
oktober 2010

Buun 12 (2011)

Amsterdammers vieren Venlose vastelaovend
Jan van Mersbergen

In het Limburgs Museum
Thijs Lenssen

Jonge machthebbers in Venlo
Thijs Pennings

Venlose kennismaking met Europese luchtvaart
Vincent Freriks

Arnold van Hoof blikt terug
Edmond Staal

Veldense verzetsstrijder Jan Theelen
Gerrit van der Vorst

Ontwerper Baer Cornet
Ragdy van der Hoek

Don Juan uit Steyl
Willem Kurstjens

Proza: voorpublicatie Kleef
Patricia de Groot

Interview Patricia de Groot
Ruud Linssen

Beeldreportage John Smets van Maasboulevard
Thijs Lenssen

Interview pater Amandus Prick
Willem Kurstjens

VVV-archivaris Baer Diddens
Marcel Abrahams

De vrouwen van Tante Bet
Mariet Verberkt

Beeldend kunstenaar Nicolas Dings
Sacha Odenhoven

Balling op de Bolwaterstraat
Peter Beeker

De gilden en de godsdienst
Ad Bogers

Verdwijnend kroegleven Blerick
Guus Benders

In memoriam Eugène Coehorst
Ben Verbong

Verspreid over de Buun

Nieuwe voortuin