Buun 11 (2010)

Zoals alles aan Buun 11 (2010) nieuw is voor u als lezer, zo is het voor ons een afsluiting na een niet te onderschatten weg. Vanaf de redactievergadering waar de eerste onderwerpen ter tafel komen tot en met de laatste punt in dit voorwoord.
Na vele discussies over de inhoud zijn redacteuren en andere schrijvers eropuit getrokken om hun informatie te verzamelen. Veelal achterna gereisd door onze nieuwe fotograaf Peter de Ronde en ‘oudgediende’ Jacques Peeters, die pas tevreden zijn als ze het beste beeld hebben geschoten.
Redacteur Johan Hauser werkte vanaf begin dit jaar aan de geschiedenis van de Venlose krakersbeweging in de jaren tachtig. Hij deed literatuuronderzoek, sprak met vele sleutelfiguren en zette zich aan het schrijven: indikken, uitbreiden en weer indikken. Met als uiteindelijk resultaat: bijzondere geschiedschrijving over een beweging die indertijd nauwelijks serieuze aandacht in de krant kreeg. Zo sprak ook redacteur Thijs Lenssen – over een kortere periode – met diverse mensen. Ter wille van een antwoord op de vraag: ‘Wat is die jubilerende Maaspoort in het hart van de stad nu eigenlijk voor een theater?’
De verhalen over de eigenaren van Leolux meubelen zijn weliswaar kort en bondig, het fundament bestond uit zeven persoonlijke gesprekken. Zoals schrijver Govert Derix een diepgaand gesprek voerde met zichzelf. Voor een helder beeld van zijn vader, Jan Derix, die een van de belangrijkste journalisten voor deze regio was. Theo Vincken is de laatste verslaggever van die bijzondere krantenredactie uit de jaren vijftig. Vincken groef in zijn geheugen naar elk detail van die historische wedstrijd waarin VVV de KNVB-beker won. Zijn verhaal is een schitterend staaltje van vertelkunst.
Guus Benders en Annemarie Staaks reisden afzonderlijk van elkaar naar de hoofdstad. Om het wezen van respectievelijk reclamemaker en filmer Jim Taihuttu en ontwerper Maikel Bongaerts bloot te leggen. Sacha Odenhoven permitteerde zich twee lange artikelen: over het befaamde maar nooit uitvoerig geportretteerde glasatelier Flos en over kunstenaar Maurice Thomassen. Onze nieuwe cartoonist Giel Derks werkte tijdens zijn vakantie in Italië aan een kleurrijk commentaar op de fusie tussen de gemeenten Venlo en Arcen en Velden.
Dit alles is nog maar een fractie van het werk dat nodig was om tot dit beginpunt voor u als lezer te komen. Na een gesprek van enkele uren met kunstfotograaf Lilith realiseerde interviewer Ruud Linssen zich bij thuiskomst dat het niet genoeg was. Voor de openstaande vragen ging hij terug. Zoals wethouder Peter Freij door hem en Edmond Staal wel drie keer aan de tand is gevoeld. De Venlose politicus was misschien nooit eerder zo openhartig en kwetsbaar als in zijn afscheidsinterview. Pascalle Mansvelders schreef de eerste twee woorden ‘Hoi Maria’ van haar prachtige – tot op het bot pijnlijk eerlijke – verhaal in de zomer van 2008; pas een jaar later was het naar eigen tevredenheid afgerond.
Dat is onze trots: geen enkel verhaal in de Buun is een eerste versie. Ook gastschrijvers blijven na opmerkingen vanuit de redactie schaven aan hun verhalen. Tot het laatste moment circuleren versies per mail. Daarna gaan de vormgevers, Hélène Hermans en Frank Backhuijs, aan de slag, in een race tegen de klok van de drukker.
Het is, kortom, een lange weg die leidt naar het einddoel: het moment van dit boek in uw handen.

De redactie

Buun 11 (2010)

Prozaverhaal: Brief aan Maria
Pascalle Mansvelders

Vertellingen rond Leoluxmeubels
Johan Hauser, Thijs Lenssen, Ruud Linssen, Annemarie Staaks

Geschiedenis Venlose kraakbeweging
Johan Hauser

VVV wint de KNVB-beker
Theo Vincken

Interview Jim Taihuttu van Habbekrats
Guus Benders

De Passiespelen van 1940
Willem Kurstjens

Beeldend kunstenaar Maurice Thomassen
Sacha Odenhoven

De jonge jaren van Glenn Corneille
Albert Lamberts

Postuum portret journalist Jan Derix
Govert Derix

Interview scheidend wethouder Peter Freij
Ruud Linssen en Edmond Staal

Kunstfotograaf Lilith
Ruud Linssen

Beroemde dahliakweker Broeder Simplicius
Eugène Coehorst en Riet Sax

Reportage: Verwarring in de stad van Wilders
Thijs Pennings

Tweeluik: Vrouwen in de architectuur – Sybilla Noten
Mariet Verberkt

Interview couturier Maikel Bongaerts
Annemarie Staaks

Cartoon: Op weg naar 2010
Giel Derks

Lommse inwoners en hun zelfgebouwde bunkers
Bas van der Zwaan

Ex-topschaatsster Tijn Ponjee
Marcel Abrahams

Voetreis naar Assisi
Herman Verweij

Op bezoek bij glaskunstatelier Flos
Sacha Odenhoven

Boscafé Tuënke Jansse in Belfeld
Gerard van den Hombergh en Thijs Lenssen

Trompettist Jacq Sanders in concert
Kees Verbeek

De bevrijding van Blerick
Jacq Grubben

Portret Theater de Maaspoort
Thijs Lenssen

Verspreid over de Buun

Meesterwerken