Buun 10 (2009)

Licht en donker wisselen elkaar in Buun 10 (2009) af. Zoals in het leven zelf.
We moeten misschien tot het donkerste punt van de Tweede Wereldoorlog afdalen om die tijd echt te begrijpen. Lees alleen daarom al een van de belangrijkste verhalen uit het bestaan van de Buun: over de ondergang van twee Joodse kinderen. Hier in deze regio. Met diepgravend onderzoek reconstrueerde Gerrit van der Vorst een ruim zestig jaar oude geschiedenis. Van Annie Koekoek en Mary Winnik, die een nieuw gezicht geven aan het verdriet en verlies uit die onvoorstelbare jaren. Annie siert met haar zusjes en broer de cover van deze Buun.
Als in het leven zelf staat het licht er omheen. Het mooie: muziek, literatuur, cultuur, mode en sport. Voorbeelden? Lees het volmaaktste interview ooit met Mikan Jovanovic, geliefd VVV-voetballer uit de jaren zeventig. Geschreven door een van onze beste dagbladjournalisten, Theo Vincken. Niet minder uitmuntend is literatuurrecensent Koen Eykhout die voor het eerst vertelt hoe hij de republiek der letteren betrad. Ook twee stadsdichters van Venlo komen aan het woord, de allereerste, Emma Crebolder, en de meest recente, Daan Doesborgh. Luister naar hun passies, zoals ook naar die van het Steyler pottenbakkersechtpaar Niek Hoogland en Pim van Huisseling.
Licht en donker wisselen elkaar soms af in één en hetzelfde artikel. Lees het fraaie portret van Theu Boermans, die deed wat zijn vader, Venlo’s bekendste liedjesschrijver Frans Boermans, niet lukte: het geluk elders zoeken. En vergeet niet het portret van dat andere wonderkind van de stad: Frans Pollux, een zoeker van de jongste generatie. Of oud-Blerickenaar Hans Flupsen, geëngageerd televisiemaker in Hilversum en vanaf nu een bekende Limburger.
Licht en donker komen ook van ver in deze Buun samen: via een ontwikkelingswerker in Afrika, een verzamelaar van exotische muziek, en de Schmetterlingenbroeder van Steyl, die het mooiste van ver weg in een lokaal museum bijeenbracht.
Zelfs als we een ‘zwaar’ onderwerp als de ruimtelijke ontwikkeling van Venlo aansnijden, laten we niet na om daar ‘luchtige’ stukjes tegenover te plaatsen: de regio bezien en beleefd vanuit Google Earth. Maar de Buun blijft aards, zoals het leven zelf, met tal van andere, soms zeer persoonlijke, maar altijd veelzeggende verhalen.

De redactie

 

 

Buun 10 (2009)

 

Portret Frans Pollux
Johan Hauser

Interview Mikan Jovanovic
Theo Vincken

Harry Loozen en Cradle to Cradle
Pascalle Mansvelders

Bomen: pilaren in de tijd
Elly Gorris

Modeontwerpster Emily Hermans
Annemarie Staaks

Het einde van twee sterrekinderen
Gerrit van der Vorst

Interview Koen Eyckhout
Ruud Linssen

Ruimtelijke ordening Groot-Venlo
Adri Gorissen, Willem Kurstjens, Kees Verbeek, Thijs Lenssen, Peter Kerkhoff

Engelina Witmond-Blok: eerste vrouw in de raad
Mariet Verberkt

Ted Jaspers en de Afrikaanse muziek
Koos van den Kerkhof

Fotoreportage Missiemuseum
Jacques Peeters

Schmetterlingenbroeder van Steyl
Adri Gorissen

Brand in Maasbree
Frits Wijnen

Stadsdichters Emma Crebolder en Daan Doesborgh
Ruud Linssen

Jan van Dijk, trainer VVV
Marcel Abrahams

Prozaverhaal: Grubbenvorst
AMH Hendriks

Prozaverhaal: Aldeia da Luz
Johan Hauser

Pottenbakkers Niek Hoogland en Pim van Huisseling
Sacha Odenhoven

De vrije geluiden van Hans Flupsen
Thijs Lenssen

W. Spiertz: een idealistisch onderwijzer
Eugène Coehorst

Ontwikkelingswerker Mart Hovens
Gerard van den Hombergh

Oorlogsherinneringen
Ria Cuijpers van Maarsseveen

Woningen van architect Alphons Rats
Jacq Grubben

Retraitehuis Manresa
Adri Gorissen

Portret regisseur Theu Boermans
Ruud Linssen

Verspreid over de Buun

Google Earth