PREVIEW BUUN2019 / De laatste klant van Lotus

DE LAATSTE KLANT VAN LOTUS Het absolute einde van een Chin. Ind. Spec. Rest.

Het komt niet vaak voor dat je de geschiedenis meemaakt terwijl die zich ontvouwt. Of, nou ja, eigenlijk wel. Maar de kantelpunten, de beslissende gebeurtenissen – om daar met je neus bovenop te staan, moet je van goede huize komen. Gies Backes heeft zo’n neus. Hij slaagde erin om een ongrijpbare ontwikkeling met talloze oorzaken (de gestage afname van het aantal Chin. Ind. Spec. Rest.) toch beet te vatten. En wel op één avond, met één bezoek en één rekening.

Lotus. Zo heten op dit moment 39 Chinese restaurants in Nederland. Alleen De Chinese Muur (41) en Kota Radja (44) zijn populairder. Ooit waren er nog veel meer restaurants met die namen, maar het Chin. Ind. Spec. Rest. verdwijnt langzaam uit het Nederlandse landschap. Het afgelopen decennium sloten zo’n 450 zaken de deuren. De tijd dat elk dorp en elke stad een eigen Chinees hadden, is definitief voorbij. Die neergang heeft zakelijke oorzaken – gebrek aan opvolgers, de opkomst van wok- en sushi formules – maar ook culturele: krimp, bijvoorbeeld. Het is dan ook verleidelijk om het dalende aantal Chin. Ind. Spec. Rest. als symbool voor iets groters te zien. De vraag is alleen: voor wat dan?

Dit verhaal gaat over een trend die zo geleidelijk verloopt, dat we het vaak pas opmerken als we op zondagavond na Studio Sport nog even wat babi pangang denken te gaan halen bij die ene Chinees. Die nu leegstaat.

Het is als water dat bevriest. Ineens is het hard. Tenzij je inzoomt, en goed kijkt. Dat zie je een druppel op een koude plaat langzaam veranderen in ijs, tot alleen het bovenste deel nog water is. Het uitdijende ijs neemt zoveel plaats in beslag dat het laatste beetje water wel moet veranderen in een spits uitsteeksel. Dat kantelpunt betekent het einde van de vloeibare druppel. Alles is ijs.

Intensief speurwerk van de redactie van Buun bracht ons op het spoor van iemand die zo’n kantelpunt bewust heeft meegemaakt. Niet bij een druppel, maar bij een Chinees. Gies Backes, kunstenaar, blijkt ooit de allerlaatste klant op de allerlaatste avond van Chin. Ind. Spec. Rest. Lotus in Venlo te zijn geweest. Van de twee dames die hem destijds vergezelden is er inmiddels één zijn vrouw. De andere herinnert zich weinig meer van die avond: ‘Echt? Waarom waren we daar?’

Lees het hele absurdistische verhaal in Buun2019. Absolute aanrader. Vijf sterren.

PREVIEW BUUN2019 / De laatste klant van Lotus
Frans Pollux

Frans Pollux

redacteur


Frans Pollux (1977) is schrijver, muzikant en programmamaker bij L1.

Meer artikelen van Frans Pollux