PREVIEW BUUN 2018 | Huub & Chantal, de totstandkoming

Elk jaar valt haar naam op de eerste dinsdag na de vastelaovend. Op die dag is de eerste redactievergadering voor de nieuwe Buun en komen alle wensen en ideeën op tafel. Buun bestaat 25 jaar en wat zou het sjiek zijn: Chantal Janzen op de jubileumcover.

21 april 2017
Poging nummer zoveel begint tijdens een etentje met de crew van de vastelaovensdocu Nao ut zuuje in restaurant The Pool in Amsterdam. Ik was ingezet voor de research en interviews van dit toffe project met prins Lex in de hoofdrol. Aan tafel ook Pieter Kuijpers, producent van de docu en broer van mijn beste vriendin Lyan. Lyan en ik, ook wel bekend als de zussen van…. Wij zijn al veertig jaar beste vriendinnen en zo lang ken ik Pieter dus ook al. De Buun komt ter sprake en de naam Chantal Janzen valt. Pieter zegt: ‘Mooi om Huub als haar inspirator daar ook bij te zetten!’, pakt zijn telefoon stuurt haar meteen een appje. Bericht terug: ‘Leuk! Neem maar contact op met Mariska en stuur een emailadres.’

24 april 2017
De maandag na het etentje, waarop Pieter de wenkbrauwen van het personeel van The Pool deed fronsen door de hele kaart te bestellen voor onze tafel, heb ik Mariska gemaild met het verzoek voor een interview en fotosessie.

27 april 2017
Reactie: ‘Chantal en ik zijn op vakantie. We zijn 8 mei terug en bespreken en kijken dan wat haalbaar is qua tijd en agenda.’

31 mei 2017
Pompidompidompidom. Ik hoor niks meer en stuur bericht: ‘Hela denk je nog aan mij….Ik krijg meteen een reactie retour van Mariska. Excuses het is een gekkenhuis hier. Chantal is komende twee dagen draaien, ik bespreek het vrijdag met haar. Wat verwacht je precies, hoeveel tijd heb je nodig, wat is je deadline? De agenda is de komende maanden erg vol.’

Dat belooft niet veel goeds, maar wie weet!

3 juli 2017
Bericht van Mariska: ‘Fotografie en interview kunnen zeer waarschijnlijk op 17 juli. Zou dit voor jou passen?’ Zou dit passen? Whaaa, natuurlijk! Ik zou waarschijnlijk nog terugkomen van vakantie om het te laten passen en dat laat ik – iets minder enthousiast dan hier omschreven – weten.

5 juli 2017
Via de Buunredactieapp laat ik de collega’s weten dat we een date hebben gefixt. Top, super, supervet, goed bezig, veel duimpjes. Die middag heb ik al een afspraak staan met Huub Stapel die toch in Venlo is voor zijn optredens in de Tent van Bell. Een berichtje via Messenger was voldoende voor de date met Huub �� Vlak voor ik daar naartoe fiets, vraagt Mariska nog of Huub de 17de ook kan aanschuiven in Amsterdam. Samen met Chantal, dat is helemaal tof voor het verhaal en de foto’s. ‘Graag met Huub, check jij of dit past? We zijn flexibel qua tijd maar begin van de dag is prettig.’ Om 12.30 uur ben ik in de tent, Huub iets later. Hij moet nog repeteren die middag in de snikhete tent, voor het gesprek kiezen we voor het iets luchtigere terras van NieJork. Fijn gesprek, geregeld onderbroken door mensen die hem herkennen en leden van het orkest die een voor een binnendruppelen voor de generale. En hij zet de 17de meteen in zijn agenda, hij is erbij in Amsterdam.

17 juli 2017
Fotograaf Peter de Ronde en ik melden ons om half elf bij het kantoor van &C, aan de Veemkade in Amsterdam. Chantal komt met roze petit fourtjes de trap op. ‘We kennen elkaar toch?’, zegt ze. ‘Je lijkt sowieso ontzettend op je broer maar volgens mij heb ik jou al een keer ontmoet. Toch?’ Dat klopt, plusminus viijftien jaar geleden, backstage na afloop van de musical Hamelen had broer/oom Rob een meet and greet geregeld voor dochter Jessiel. En daar was ik ook bij. Maar of ze me daar van kent….maakt ook niet uit. Mariska brengt ons in het hippe gebouw naar een vergaderruimte onderaan de trap, een megafoto met Frank Sinatra en Dean Martin aan de muur. Iets later horen we Huub en Chantal al van verre aankomen. Lachend en druk praotend schuiven ze aan. Het gesprek – op verzoek van Huub en Chantal in het Tegels dialek duurt bijna twee uur en verloopt fantastisch. Kan niet anders zeggen. En de fotoshoot na afloop is echt te lief.

Als ik die middag enkele foto’s naar Chantal en Huub app en een berichtje op Facebook zet, kan ik niet vermoeden dat het los zal gaan op sociale media. Zeker nadat Chantal op haar Facebookpagina Chantal Janzen Official met bijna een half miljoen volgens en op Instagram mijn foto plaatst met lieve woorden voor vrind Huub.

Facebookpost Chantal Janzen

Lean Hodselmans

Lean Hodselmans

hoofdredacteur


Lean Hodselmans (1966) is journalist en schrijver. Ze is eindredacteur bij De Limburger.

Meer artikelen van Lean Hodselmans