PREVIEW BUUN 2017 | Bekend bij Tony Hawk

Het is toch al zeker een jaar of elf, twaalf geleden dat we elkaar voor het laatst gezien hebben, als ik Candy tref ergens eind augustus voor een interview bij haar ouders thuis in Tegelen. Die laatste ontmoeting was ongetwijfeld in Blender skatepark, toen ik zelf ook nog fervent skater was. Daar, in hal 5 op het oude veilingterrein, stierf mijn skatecarrière een stille dood, mede vanwege een flinke val en bijkomende hersenschudding. Sindsdien stond ik nooit meer zo onbevangen op die plank met vier wielen als daarvoor, en verdween het ding voorgoed in het schuurtje. De oorkonde van de eerste plek in 2002 bij de stadskampioenschappen in Viersen – hij hangt nog altijd op mijn prikbord – herinnert nog aan die tijd.

Glory days, die voor mij alweer voorbij waren toen die van Candy Jacobs uit Tegelen in feite nog moesten beginnen. Terwijl bijna alle skaters uit die tijd hun hobby in de loop der tijd vaarwel hebben gezegd, heeft Candy er haar sport van gemaakt. En met succes, kunnen we wel stellen. Haar erelijst: drie keer Nederlands kampioen, Europees kampioen, vierde op de X Games en derde van de wereld. Ontzettend knap, zeker voor een Europese vrouw in een door Amerikanen gedomineerde sport. Reden genoeg voor een groot verhaal in Buun, de aanleiding van onze ontmoeting – zij nog altijd als skatester, ik als interviewer.

In het ruim twee uur durende gesprek neemt Candy me in gedachten mee naar de plekken waar ze de afgelopen jaren wedstrijden heeft geskatet. Om er een paar te noemen: Barcelona, Zuid-Afrika en Austin (Texas). In die laatste stad deed ze dit jaar mee aan de X Games, waar ze tot de ontdekking kwam dat zelfs skatelegende Tony Hawk haar kent. Hoe dat precies zit lees je in Buun 2017.

PREVIEW BUUN 2017 | Bekend bij Tony Hawk
Bas Nollé

Bas Nollé

redacteur


Meer artikelen van Bas Nollé