Het Buun-redacteurschap

Als de vastelaovend voorbij is, komt de Buun-redactie bij elkaar om te brainstormen over de inhoud van het volgende nummer. Fotograaf Peter de Ronde stelt hiervoor de Zebrastudio ter beschikking en zorgt voor koffie met koekjes en bier of wijn met nootjes. Als hoofdredacteur Frans Pollux binnen is, meestal als laatste omdat hij degene is met verreweg de drukste agenda, begint de vergadering. Laptop open en actie.

Iedereen heeft wel een lijstje verzameld met literaire, culturele, muzikale, historische en actuele ideeën. Aan het eind van vergadering één – de redactie komt ongeveer eens per maand bij elkaar en is in oktober enkele dagen druk met het nakijken van de drukproeven – staan er zo’n dertig verhalen op een voorlopige lijst. De vraag is dan alleen nog: wie doet wat?

Binnen de redactie zit een aantal schrijvers, maar ook daarbuiten zijn er vaste en incidentele krachten die een bijdrage leveren. Een aantal artikelen valt tussentijds af – zoals vorig jaar het verhaal over de verfilming van het boek over de Venlose vastelaovend ‘Naar de Overkant van de Nacht’. Het vertalen van deze bestseller van Jan van Mersbergen naar een bruikbaar filmscript bleek lastiger dan gedacht. De opnames zijn doorgeschoven naar de vasteloavend van 2017, een verslag van the making of staat op de lijst voor Buun 2017.

Het Buun-redacteurschap

Wel in editie 2015 van de Buun de successtory van Venlonaar Boris Titulaer a.k.a. Bo Saris, vorig jaar afsluiter van het Zomerparkfeest in zijn ‘hometown’. Ruim na de deadline, dat ZPF, maar wel te mooi om te laten liggen voor het verhaal. En zo heb je dan een kwant interview in het dialect met deze sympathieke artist. Sta je tijdens het parkfeest als VIP op het hoofdpodium (en niet in de stromende regen) en word je na afloop uitgenodigd voor een onvergetelijke afterparty in café De Keizer. Ja, het mag dan een tijdrovende hobby zijn, het heeft ook zo z’n voordelen, het Buun-redacteurschap! (vette knipoog)

Lean Hodselmans

Lean Hodselmans

hoofdredacteur


Lean Hodselmans (1966) is journalist en schrijver. Ze is verslaggever/redacteur bij regio-omroep Dtv Nieuws in Oss en freelance eindredacteur bij De Limburger.

Meer artikelen van Lean Hodselmans