PREVIEW BUUN 2016 | Clarence Seedorf, eerste stappen in De Koel

Geloof het of niet. De grootste voetballer van Nederland debuteerde in De Koel. Nou ja, de grootste? In ieder geval de meest succesvolle. Clarence Seedorf was zestien jaar, zes maanden en een dag of wat en mocht invallen in Venlo. De dag was 28 oktober 1992. Nooit meer vergeten: 28 oktober 1992.

VVV speelde die jaargang – zoals wel vaker – in de eerste divisie. Ajax niet. Dat Seedorf toch juist in De Koel debuteerde als profvoetballer was het gevolg van de bekerloting (naast zijn talent, een blessure van Frank de Boer en de durf van Louis van Gaal).

Het wordt nog mooier. Want er is beeld. Het zijn slechts een paar seconden maar beeld is beeld. Jay Driessen (de man van de wedstrijd) scoort voor VVV en een halve tel is Seedorf te zien. Toch? Het moet hem wel zijn.

In de Buun dit jaar een persoonlijk verslag van de bekerwedstrijd VVV-Ajax. Een enorm spektakelstuk. Die avond zelf was de voornaamste conclusie dat ruim tienduizend toeschouwers tevreden naar huis gingen. Een jaar later had je – met de wetenschap van dat moment – extra waarde kunnen toekennen aan het duel. De krachtmeting was een katalysator richting het kampioenschap dat VVV zou behalen. Nu – bijna 23 jaar later – is er nog maar één ding relevant. VVV-Ajax voor de beker op 28 oktober 1992 was de wedstrijd van het debuut van Clarence Seedorf.

Foto: Kamp Seedorf

Thijs Pennings

Thijs Pennings

redacteur


Thijs Pennings (1982) is eindredacteur nieuws en actualiteiten bij Omroep Venlo. Hij was een van de oprichters van jongerensite Kloeken.nl (2002-2011) waarvoor hij lang een wekelijkse column schreef. Nu is hij een van de vaste bloggers op de website van literair voetbaltijdschrift Hard gras.

Meer artikelen van Thijs Pennings