BUUN 25 JAAR | Al maar meer en al maar beter

In februari 1993 verscheen het eerste nummer van toen nog kwartaalblad De Buun. Het had een roodbruine cover met daarop het gebouw en de schoorsteen van de voormalige kleiwarenfabriek Canoy-Herfkens en een afbeelding van een door de beroemde kunstenaar Shinkichi Tajiri uit Baarlo gemaakte computerprint.

Het waren verwijzingen naar de inhoud van het 32 pagina’s tellende blad, waarin Pascalle Mansvelders schreef over de wijze waarop Shinkichi en zijn dochters Giotta en Ryu de computer gebruikten voor hun kunst en wijlen Twan Mientjes een (geslaagd) pleidooi hield voor het behoud van de schoorsteen van Canoy-Herfkens. Verder stonden er artikelen in van onder anderen Sef Derkx over de in 1930 gemaakte film ‘Een bezoek aan Limburgs eenige havenplaats – Venlo’, Martin Bergevoet over de Venloosche bouwvereeniging, André Leblanc over symfonische blaasmuziek in De Maaspoort en Koen Eykhout over Harry Mulisch.

In het redactioneel schreef ik indertijd als eindredacteur onder meer dat de Buun een podium wilde zijn voor lokale auteurs. Er zou in het blad ‘niet alleen aandacht worden geschonken aan geschiedenis en schilder- en tekenkunst, maar ook aan toneel, muziek, literatuur en fotokunst’. Een heel divers tijdschrift dus, en dat is in de 25 jaar die volgden zo gebleven. Er zijn maar weinig onderwerpen die niet besproken zijn in de 5656 pagina’s die we na dat eerste nummer hebben gevuld. De Buun is – vooral sinds het als jaarboek verschijnt – inhoudelijk en wat vormgeving betreft al maar beter geworden. Het is een lijn die redactie en bestuur maar wat graag doortrekken.

BUUN 25 JAAR | Al maar meer en al maar beter
Adri Gorissen

Adri Gorissen

redacteur


Adri Gorissen (1955) is journalist en schrijver. Hij heeft diverse boeken op zijn naam staan, zoals het Limburgs Literatuur Lexicon (2007) en Een Noorse liefde (2012). Hij werkt aan een historische roman over hertog Reinoud II van Gelre en aan een studie over architecten Johannes en Jules Kayser.

Meer artikelen van Adri Gorissen