Buun 2016

Buun 2016 – Het lastige aan het maken van een cultuurhistorisch magazine dat maar eens per jaar verschijnt, is de vraag hoe actueel je kunt zijn. En wilt zijn. Dit boek zou halverwege 2016 net zo vers moeten ‘lezen’ als bij het verschijnen eind 2015; Buun is immers bedoeld voor maanden leesplezier. Tegelijkertijd wil je bovenop het culturele tijdsgewricht zitten. En dat dan weer zonder oppervlakkig te worden. Dus aandacht voor de Neue Welle Venlose dialectbandjes, maar ook voor het langzaam rijpende megatalent Baer Traa, op wiens onvermijdelijke golf we al jaren wachten. We wilden, ondanks dat hij dit jaar over aandacht niet te klagen heeft, een verhaal met Sef Thissen maken. Daar kiest de redactie dan wel voor een tijdloze aanpak: we duiken met Thissen de diepte in van de liederencyclus Dichterliebe. Meer actualiteit: Frank Vaessen, de man achter de plannen op het Kazerneterrein, komt voor het eerst langer aan het woord. En de jonge creatieve ondernemers van Mujjo en reclamemaker Tim Arts zinspelen op een grote toekomst.
Onze blik is breed: muziek, sport, economie, kunst, literatuur, toneel – het krijgt allemaal een plek op de buun die dit magazine wil zijn. En zoals altijd veel geschiedenis: van Romeins Tegelen tot het bezoek van de Blue Diamonds aan Vroom & Dreesmann in Venlo.
Het podium dat we bieden is nog groter dankzij onze nieuwe website. Mooi vormgegeven, net als deze gedrukte versie, maar vooral een mogelijkheid om ons complete archief te ontsluiten. Dat gebeurt geleidelijk – Buun wordt gemaakt door vrijwilligers. Op termijn zal www.buunvenlo.nl de schatkamer voor cultuurhistorische informatie over de regio zijn.
We zijn dankbaar voor al het werk van onze gastschrijvers. Dat u dit überhaupt leest was onvoorstelbaar zonder de daadkracht van het bestuur van de stichting die dit boekwerk uitgeeft. Subsidies lijken tegenwoordig alleen nog te bestaan voor grote multinationals en jonge, hippe start-ups. In de culturele sector moet je het geld met hard werken bij elkaar schrapen. Daar is ons bestuur in geslaagd. Voorzitter Jan Kessels:
‘Buun is er weer, mede dankzij de sponsoren. Voor het voortbestaan zijn zij van cruciaal belang. Het is ieder jaar weer spannend of we het benodigde bedrag bij elkaar kunnen sprokkelen. Het sponsorbeleid heeft prioriteit gekregen, met nog meer nadruk op structuur en aandacht. Dit jaar hebben 26 bedrijven hun naam verbonden aan Buun. Sommigen doen dit al jaren, hetgeen betekent dat het product Buun prima aansluit bij hun gedachtegoed. Ook de nieuwe bedrijven die we hebben mogen verwelkomen, erkennen het belang van Buun voor de Venlose samenleving. Daar zijn we trots op!’
Er zijn nog steeds Venlonaren die Buun niet kennen. Daar proberen wij wat aan te veranderen, maar de sleutel ligt eigenlijk bij u, koper en lezer van Buun. Help ons en verspreid de mooie boodschap: Buun is het lezen waard. Zeker deze.

Frans Pollux, hoofdredacteur

Buun 2016

Barista: regionaal koffieproeven
Marc van de Ven

Ald prinse in hun pekske

Frank Vaessen: Hoki-Poki-Bar als leerschool
Jeroen van den Kroonenberg

Jan van Mersbergen schrijft Venloos boekengeschenk
Frans Pollux

Seedorf debuteerde in De Koel
Thijs Pennings

De huzarenliefde van Frank Poeth
Lean Hodselmans

Blue Diamonds zorgen voor chaos bij V&D
Finbar van der Veen

Beeldverhalen van schilder Evert Thielen
Adri Gorissen

Bariton Sef Thissen worstelt met Dichterliebe
Thijs Lenssen

Het hobbelige succesverhaal van Mujjo
Ruud Stikkelbroeck

Tien wielrenners over de regionale Alpen
Frans Pollux

Dialectpop: de nieje Venlose golf
Bas Nollé

Proza: Blade Runner als memorabel hoertje
Leon Verdonschot

Finbar van der Veen, koning van de statistiek
Thijs Pennings

Reclameboy Tim Arts gaat naar Amerika
Guus Benders

Kunstenaar Joseph Beuys: fanatieke Nazi in Venlo?
Willem Kurstjens

Verre blik op het Romeins Tegelen
Henry Walboomers

Singer-songwriter Baer Traa komt er (echt) aan
Lean Hodselmans

Verstandskies nekt hoornblazer Will Sanders
Kees Verbeek

Poëzie: zes gedichten over Venlo
Herman Verweij

Brieven vanaf een ‘matrassengraf’
Piet Hovens

Loods bij kas
Marcel Tabbers en Joost Reijnen

Jubilerende Tennisclub Venlo
Marie-José Pas

Philip Cohen verdient postuum eerbetoon
Gerrit van der Vorst

Oorlogsavonturen van Tegelenaar Frans Soepboer
Jos Wolbertus

Geschiedenis van het Palmhöltjesleed
Kees Verbeek

Langs B&B’s in Groot-Venlo
Pieter Duijf

Bevlogen theatermaakster Kitty Korenbrits
Helen Eggenkamp

Onderzoeker Gerrit van der Vorst krijgt weerwoord van familie
Frans Pollux