Buun 14 (2013)
Buun 14 (2013) – Vroeger, toen alles nog onveranderlijk en zeker leek, was ‘cultuurbarbaar’ een scheldwoord. Het zei iets over je gebrek aan interesse voor zaken die het leven de moeite waard maken, en dus eigenlijk over je onverschilligheid voor het leven zelf. Maar onverschilligheid groeide uit tot een gewaardeerde levenshouding, tot een schild dat je beschermde tegen stijlloos en opgefokt cynisme. Cultuurbarbaar werd van een geuzennaam uiteindelijk zelfs een complimentje. Scheldwoorden, dat waren voortaan termen als ‘kunstenaar’, ‘museumbezoeker’ en ‘theaterliefhebber’. Je zou je haast schamen om met een Buun op straat gezien te worden.
Maar blader eens: de mist trekt weg. De hoogtijdagen van afgunst en ressentiment lijken voorbij. Het spek is van de ribben, de scherpe kantjes zijn eraf, iedereen heeft zijn hart kunnen luchten en de culturele wereld gaat – met nauwelijks nog subsidie en misschien wat minder aanzien – gepassioneerd verder. Want passie was en blijft de drijfveer voor iedereen die iets maakt vanuit het niets. Elke schrijver, elke musicus, beeldhouwer, schilder en danser wordt voortgestuwd door de ontembare drang om te creëren, ook al komt die drang bij elke maker uit een andere kelk. De kelk is ook te vinden in de lijven van sporters. Van professionals en amateurs, van getalenteerde kanovaarders tot een vergeten wielrenner die rapper was dan de trein. En als die kelk ooit leeg raakt, is er tijd en rust om terug te kijken. Om te overpeinzen.
Zoals altijd vormen dit soort terugblikken een solide basis onder Buun; de geschiedenis van stad, streek en inwoners. Want wie zich rekenschap geeft van het verleden, krijgt grip op de weerbarstige werkelijkheid van vandaag. Een werkelijkheid, die zelf ook aan bod komt: van daklozen, migranten en de dood.
En zo, met kunst, sport, geschiedenis en verhalen over onze samenleving, vangt deze Buun het afgelopen jaar op papier. Het is een jaarboek vol overpeinzingen en passie. Dat klinkt als een reclamepraatje, maar u zult in deze Buun lezen dat ook reclamepraatjes uit een boeiende kelk voortkomen.
Tja. Iets te vaak dat woord, kelk. Kunnen kelken op zichzelf überhaupt boeiend zijn? Kijk – dit soort discussies voerde de redactie over elk artikel. Als hoofdredactie zijn wij in de positie om de redacteuren te bedanken, maar dat schetst een scheef beeld. Want het waren die tekstredacteuren, Thijs en Marc, die deze Buun vorm gaven. Ze waren er altijd en lazen alles, met Adri, Guus en Ruud als wijs adviseur. Het team van schrijvers, eveneens onbetaald en ongeprezen, kunnen we niet genoeg bedanken: zij zijn Buun. Dat geldt ook de makers van het beeld, die vorm en inhoud met
verve verenigen: fotograaf Peter en vormgever Hélène, geassisteerd door Frank. Een sterke sponsor draagt dit boekwerk.
Als nieuwe hoofdredactie kwamen we in een gespreid bedje. Ook zonder hoofdredacteur was deze Buun er gekomen. Omdat alle medewerkers een kelk hebben die overstroomt van passie voor deze regio en alles wat de mensen daarbinnen bezighoudt. Drink hem leeg en laat hem smaken. Proost!
Frans Pollux & Ruud Stikkelbroeck

Lex Uiting: Venlo of Amsterdam
Thijs Pennings
De kunstcollectie van Océ
Thijs Lenssen
Scenarioschrijver Marcel Lenssen over Doodslag
Marc van de Ven
Het spookt in Huize Maagdenberg
Frans Pollux
Witte man in Tuvalu
Jeroen van den Kroonenberg
De ‘Buun’ van Managuay
Roger Abrahams
Op zoek naar Babangida
Thijs Pennings
Geschonden familiegraf Tegelen
Willem Kurstjens
De verminkte dorpskern van Velden
Pieter Duijf
Kunstenaars Gies Backes en Sander van Deurzen
Thijs Lenssen
Het succes van een bevlogen reclameman
Ruud Linssen
Portret van fotograaf Jacques Peeters
Willem Kurstjens
Het grote VVV van 1987-1988
Marcel Abrahams
Wonen op Nieuw Stalberg
Lean Hodselmans
Proza: Revanche
AHJ Dautzenberg
Hermann Franken, SS-er of ‘gooie Pruus’?
Tom Doesborg en Gerrit van der Vorst
Bravi Ragazzi in Tegelen
Willem Kurstjens
Beeldend kunstenaar Ruud Simons
Kees Verbeek
Het eerste wietfeest van Venlo
Sef Derkx
De Blerickse avonturier en schrijver Herman Steijlen
Adri Gorissen
Molukkers in Noord-Limburg
Edmond Staal
Bioscoopman Joep Caubo
Paul Seelen
Het geheim achter de Vikingsuccessen
Marie-José Pas
Tweemaal wandelen door Venlo
Cyrella Beckers
Hammond-fenomeen Dick Franssen
Lean Hodselmans
Vier topdansers in Veldens gezin
Pieter Duijf
Het zwerversbestaan in Venlo
Andy Leenen
Is Venlo misschien Blerick?
Henri Walboomers
Wielerheld Cordang ging tweemaal dood
Ruud Stikkelbroeck
Verspreid over de Buun
Océ-kunst